Sri Lanka - O tara fermecatoare - Februarie
Ei bine, m-am inselat. Si m-am inselat mult: Sri Lanka este o tara superba, care are de toate si multe de oferit, mai ales din punct de vedere turistic.
Mi-a placut ca religia lor e o combinatie frumoasa intre cea din Thailanda si cea din Bali. Templele sunt diferite si poate uneori e greu de inteles procesul rugaciunii, insa, per total, Buddha este venerat peste tot cu aceeasi daruire. Predomina buddhismul, insa vei gasi si musulmani sau alte religii in minoritate.
Primul loc in care am stat a fost Giritale si a constituit punct de plecare catre toate obiectivele din jur. Resortul la care am stat a fost primul contact cu vegetatia tarii – luxurianta, bogata si parca plina de viata. De aici, am vizitat vestigiile arheologice si m-au impresionat cele de la Polonnaruwa si Fortareata de Piatra de la Sigiriya. Pentru Sigirya, trebuie sa ai ceva curaj sa urci si poate si putina conditie fizica, insa merita din plin. Privelistea din varf iti taie respiratia si e pacat sa o ratezi.
Mi-a ajuns la suflet si Orfelinatul de la Pinnawala, total diferit fata de ce stiam. Aici sunt adusi si ingrijiti elefantii care se ranesc in salbaticie sau care au nevoie de tratamente suplimentare. Sri Lanka este una dintre putinele tari, poate singura din Asia, in care mai poti intalni elefanti ce traiesc liberi in jungla si pe care ii poti vedea daca optezi pentru tur safari.
O alta oprire a fost in orasul Kandy, unde am vizitat Templul Dintelui, cel mai renumit templu din tara, unde se afla dintele lui Buddha si toata lumea vine sa se roage aici. L-am asemanat cu Mecca pentru ca era foarte aglomerat, insa povestea aducerii dintelui in tara din India este una foarte frumoasa si merita s-o ascultati de la ghid inainte de a intra in cladire.
Daca mergi in Sri Lanka, trebuie neaparat sa vezi plantatiile de ceai si sa stai macar o noapte in Nuwara Eliya. Este un oras frumos situat intr-o zona de munte si inca pastreaza cladirile cu influente britanice. Este imposibil sa nu te simti fermecat de diferenta dintre stilul asiatic si cel englez si sa nu iti placa sa simti aerul racoros de munte dupa ce vii de la 30⁰C.
Plantatiile de ceai le-am asemanat cu terasele de orez din Bali. Doar cand le vezi desfasurandu-se in fata ochilor iti dai seama cat de minunata e natura si cat de norocos esti ca ajungi sa te bucuri de o asemenea priveliste.
Am vizitat si o fabrica de ceai si este absolut necesara oprirea aici dupa ce vezi plantatiile, pentru a putea intelege cum se cultiva, culege si prelucreaza frunzele.
Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le are Sri Lanka este peisajul. In zona centrala, privelistile sunt de neuitat - au munti si vai acoperite de ceai si pe alocuri intrerupte de cascade imense.
Am crezut ca nici plaja nu-mi va placea, dar si aici m-am inselat: niciunde nu am vazut un nisip mai auriu. Daca iti plac locurile mai putin turistice si plajele salbatice, aici e locul in care sa ajungi! Nu doar ca te vei bucura de plaja, nisip si foarte putini turisti, dar vei avea ocazia sa vezi si cum se pescuieste cu navodul si cum este tras la mal, plin cu peste. Am asistat la activitatea de selectare a capturii (ton, pisici de mare, peste spada, crabi) si cred ca a fost una dintre cele mai frumoase experiente pe care le-am trait vreodata.
Ultima vizita in Sri Lanka a fost la Galle, orasul-fort din sudul tarii. Ce mi-a placut cel mai mult aici nu au fost zidurile fortului, ci interiorul lui: cladiri ce inca pastreaza arhictura olandeza, care acum adapostesc mici cafenele sau magazine turistice, numai bune sa faci putin shopping, atat de putin raspandit in intreaga tara.
Sri Lanka m-a fermecat si m-a facut sa realizez, inca o data, ca ideile preconcepute nu ar trebui sa existe. Este o tara superba, cu oameni poate neinitiati in turism, dar zambitori si dornici sa te ajute, cu peisaje de vis si o arta culinara deosebita.