Impresii Cappadocia - octombrie 2013
N-o sa intru in foarte multe amanunte, zborul a decurs perfect, cu escala in Istanbul, transferul spre Goreme a fost foarte profi, iar hotelul o surpriza extreme de placuta. Ne rezervasem o anume camera pe site-ul hotelului, iar cei de la Cappadocia Cave Suites au fost foarte deschisi la dorintele noastre de organizare a timpului liber si ne-au ajutat cu rezervarea zborului cu balonul si cu inscrierea in cele doua tururi in care am mers.
Camerele, serviciile, curatenia si nu in ultimul rand linistea, au fost ireprosabile, calitatea micului dejun foarte buna, deci despre CCS- numai de bine.
Cappadocia este o zona care, desi in mod nemeritat nu se bucura de notorietatea altor destinatii din Turcia, este extrem de ofertanta dpdv turistic, atat pentru unicitatea formatiunilor geologice rezultate in urma eruptiilor vulcanice, care, modelate de vant si ploi mii de ani dupa aceea,au dus la aparitia unor adevarate capodopere ale naturii, cat si dpdv istoric, stiut fiind faptul ca unul din leaganele crestinitatii se afla pe aceste meleaguri.
Atat ce a cladit natura (Devrent Valley cu al sau peisaj selenar,care parca te indeamna sa ghicesti -cu ce-o fi semanand roca aia...dar cealalta..., Love Valley-vedeti in poze de ce se numeste asa :-), "hornurile zanelor" cu formele lor de ciupercuta -si atatea, atatea altele), cat si ce e cladit de mana omului-orasele subterane cu incredibila lor organizare, grotele in care au aparut biserici si manastiri-totul este o adevarata provocare pt turistul care nu stie ce sa faca mai intai... Si sa nu uitam si de multitudinea de ateliere si magazinase de artizanat care, desi Cappadocia nu e o destinatie de shopping in adevaratul sens al cuvantului, te fac sa nu te intorci acasa cu mana goala. Nu in ultimul rand remarc atmosfera de "la tara", cu cantat de cocosi dimineata si cantecul muezinului care chema credinciosii la rugaciune, cu turcoaice care mergeau pe strada imbracate in portul traditional, cu salvari si basmale extrem de pitoresti, cu cafenele in care nu vedeai decat barbati asezati bineinteles "turceste" in jurul unei masute cu ceai, cafea la ibric si narghilea...O atmosfera de poveste,care m-a surprins tare placut!...
Nu voi intra in istoria Cappadociei, desi este un subiect extrem de interesant, voi puncta foarte pe scurt impresiile mele personale si concluziile desprinse din aceste 4 zile de basm si voi incepe cu..zborul cu balonul! Desi pentru iubitorii de senzatii tari poate parea cam lipsita de adrenalina, experienta este de neratat, o privire "prin ochi de pasare in zbor" a zonei, soarele care apare zambind pe dupa colt, multitudinea de baloane (cred ca erau in jur de 70-80 in acelasi timp) care realizau un tablou magnific, si de ce sa nu pomenesc si de faptul ca am asistat la umflarea balonului si pregatirile preliminare si...sampania de dupa :-) -toate contribuie la un inceput de zi absolut perfecta. Nu ratati daca ajungeti acolo! Cei de la hotel ne-au facilitate rezervarea la Voyager Baloon, dar local exista o multitudine de companii care se ocupa cu asa ceva, preturile se invart intre 150-250 euro pt o ora-o ora si jumatate, in functie de gradul de comfort si durata zborului.
Tot foarte pe scurt recomand fara ezitare si cele doua excursii optionale pe care le-am facut noi, turul rosu (45 euro) si cel verde (50 euro), cu pranz incus, atat ceea ce am vazut, cat si explicatiile date de ghizii locali facand din zilele respective unele de neuitat.
Primul tur pe care l-am facut a fost cel verde, care a inceput cu o vedere panoramica a oraselului Goreme, o oprire la Pigeon Valley (porumbeii erau folositi de locuitori nu pe post de voiajori,ci pt fertilizarea vaii), Derinkuyu - cel mai adanc oras subteran, cu ale sale sapte etaje in adancime, in care surprinzatoare era ventilatia ireprosabila), o splendida plimbare de cativa km prin natura, in Ihlara Valley, Selima Village care cuprinde cea mai mare manastire sapata in stanca din zona- turul verde a facut ca ziua sa fie una plina de satisfactii.
Turul rosu de a doua zi a inclus vizita la Goreme Open Air Museum, Avanos-sat cunoscut pt atelierele de olarit, Devrent Valley cu formatiuni stancoase de forme neobisnuite si Urgup cu ale sale dragute "hornuri ale zanelor". Ambele excursii au fost foarte frumoase si bine organizate si le recomand fara ezitare.
Mai am cateva remarci de facut, imi amintesc in primul rand de amabilitatea si ospitalitatea tuturor celor cu care am intrat in legatura, de la angajatii hotelului, cei ai agentiei de turism, vanzatorii din magazine sau restaurant, pana la locuitorii oarecare ai oraselului, care ne zambeau cu prietenie in orice moment. In al doilea rand, desi am fi putut alege un show gen dervisii invartitori sau seara turceasca, nu ni s-a parut nimic suficient de tentant, astfel ca serile se incheiau destul de devreme, la un pahar de vorba pe terasa hotelului, cu orasul la picioarele noastre si stancile in zare...
Un singur regret am, faptul ca nu am savurat experienta celebrului hammm turcesc si in mijlocul Turciei rurale, traditionale, ca sa-l pot compara cu cea avuta intr-un hotel de lux dintr-o zona mult mai promovata de agentiile noastre, dar am descoperit hammam-ul doar in ultima zi si eram cam in criza de timp. Dar poate...next time?! Si cum cred ca pozele spun mai multe decat o mie de cuvinte, am selectat (cu greu!) cateva din multitudinea de fotografii facute,care sper sa inspire si alti "e-turisti". Credeti-ma, merita :-) !